Scheveningen
Wat is er gedurende het hele jaar in Scheveningen te doen....
 

 

 

 

Veel, heel veel!

Er staan prachtige (en minder mooie, maar ‘bekende’) gebouwen in Scheveningen. Het vissersdorp is een monument op zich en tal van musea en gedenkplaatsen zorgen bij iedereen wel voor een ‘oh’ of een ‘ah’. Naast het enorme duingebied zijn er ook prachtige parken in Scheveningen. Ook kunt u de zee op: met droge voeten langs de winkels op de pier, of met de wind door de haren over de havenhoofden. De kust is het hele jaar anders. In de winter: heerlijk om langs het water te lopen en op de boulevard te genieten van een kop erwtensoep of een glas glühwein met apfelstrudel. In de zomer: vol vertier met op het strand ook nog een groot aantal, zeer diverse strandtenten. Eten en drinken: overal en alles! Aan de boulevard, op het strand, aan de haven……… Vertelt u mij eigenlijk maar: ‘waar niet’!

Scroll op uw gemak naar beneden door Scheveningen, of kies de activiteit aan de linkerkant. Veel plezier!Even naar kijken (en het kost niets):Joegoslavië tribunaal
Yoegoslavietribunaal

Het internationale Joegoslavië-Tribunaal van de Verenigde Naties (VN) is de eerste instantie waar namens de hele mensheid oorlogsmisdadigers worden berecht. Alle VN-lidstaten - bijna alle landen van de wereld dus - zijn verplicht tot medewerking.
Het Joegoslavië-Tribunaal mag personen berechten die in 1991 (of later) het internationale humanitaire recht hebben geschonden op het grondgebied van het vroegere Joegoslavië (nu Slovenië, Kroatië, Bosnië, Macedonië, Servië, Montenegro en Kosovo).

Meer informatie

 

watertorenWatertoren

In de duinen, tussen Harstenhoek en Meijendel, staat een oude watertoren. Deze monumentale toren is in 1874 gebouwd toen de Haagse Duinwaterleiding begon met het 'winnen' van drinkwater uit de duinen. Aan het eind van de 20e eeuw heeft restauratie van de Watertoren plaatsgevonden en de toren staat er nu weer schitterend bij. Hij is nog steeds in gebruik.

Meer informatie

 


SprookjesaanzeeSprookjesbeelden aan zee

Op de boulevard van Scheveningen, aan de zeekant van museum Beelden aan Zee, is in 2004 een groot buitenterras aangelegd. Het bestaat uit een balkon, trappen, eilandjes, zitbanken en drieëntwintig sprookjesachtige beelden van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness. SprookjesBeelden aan zee, het openbare beeldenterras van museum Beelden aan Zee, is gratis toegankelijk.

Meer informatie

 

 

Scheveningse gevangenis

Scheveningse gevangenisDe gevangenis van Scheveningen is regelmatig in het nieuws vanwege o.a. verdachten van het Joegoslavië tribunaal en van het Internationaal Strafhof die in het complex in voorlopige hechtenis verblijven onder verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. Tot 1940 werd de gevangenis gebruikt voor ‘kleine criminelen’. In de Tweede Wereldoorlog werd dit anders: hier werden de Duitse krijgsgevangenen opgesloten. Toen kreeg het ook de bijnaam 'Oranjehotel'.

Meer informatie


Ter Navolging

Ter Navolging was de eerste begraafplaats (1778) in Nederland buiten de bebouwde kom. Voorheen werden in hier de doden in en om kerken begraven. In ‘hogere kringen’ vond men dat steeds minder prettig, onder andere in verband met de hygiëne. Dit was de reden voor meneer Perrenot (een Zwitser verbonden aan het stadhouderlijk hof) om deze begraafplaats in de duinen van Scheveningen aan te leggen. Hij noemde de begraafplaats ‘Ter Navolging’, in de hoop dat zijn voorbeeld gevolgd zou worden.
Ter Navoling ligt tegenwoordig niet meer afgelegen in de duinen, maar is omgeven door bebouwing. De begraafplaats, aan de Duinstraat,  is wel nog steeds in gebruik.

Meer informatie

 

Atlantikwal

AtlanticwalDe Atlantikwall was een 2.685 kilometer lange verdedigingslinie langs de Europese kust, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie.

De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan grens met Spanje. De verdedigingslinie, bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. Op sommige plaatsen zijn de bunkers bewaard gebleven, zoals in Scheveningen.
Er zijn plannen in Den Haag om van het nog aanwezige bunkerstelsel een museum te maken. Op dit moment doen de bunkers echter slechts dienst als vleermuisreservaat.

Meer informatieLourdes / stilte grot

In 1912 is de parochie ‘Onze Lieve Vrouw van Lourdes’ opgericht, onder andere als voorziening voor de badgasten. Men begon in een noodkerkje en door o.a. het uitbreken van de 1e wereldoorlog stond de definitieve kerk pas in 1925. Sinds 2005 is de parochie opgeheven, maar de naast de kerk gelegen kapel is open.
In de kapel treft u een op schaal verkleinde, maar nauwkeurige kopie van de grot in Massabielle bij Lourdes. Deze kapel is dagelijks geopend.

Meer informatie

 

Vredespaleis

In 1899 kwamen circa honderd afgevaardigden vanuit 26 landen naar Den Haag voor de Eerste Haagse Vredesconferentie. Deze Vredespaleisconferentie is in 1907 gevolgd door een tweede Vredesconferentie, waarin werd besloten dat men een Permanent Hof van Arbitrage zou oprichten in Den Haag. Dit hof is inmiddels de oudste internationale juridische organisatie in de wereld.
In eerste instantie betrok men een pand aan de Prinsengracht, maar al snel werd dit te klein. Sedert 1913 zetelt men in het Vredespaleis. De bouw van het Vredespaleis vond plaats tussen 1907 en 1913 en men koos voor de Neorenaissance stijl. Vrijwel alle landen die besloten hadden tot de oprichting van het Hof van Arbitrage hebben iets bijgedragen. De Nederlandse regering stelde de grond beschikbaar.
In het Vredespaleis zitten meerdere organisaties, waaronder  de Haagse Academie voor Internationaal Recht, waar jaarlijks honderden rechtenstudenten uit de hele wereld cursussen komen volgen.

Meer informatie

 

Catshuis

Dichter en politicus Jacob Cats  gaf in 1644 opdracht tot het bouwen van het huis, door hem Huis Sorghvliet genoemd. In 1652 werd het huis, gebouwd op de plaats waar voorheen een boerderij had gestaan, in gebruik genomen. Hij gebruikte het huis tot aan zijn dood als buitenverblijf. In 1675 kwam het huis in bezit van H.W. Bentinck, kamerheer van de latere Koning-Stadhouder Willem III.  Catshuis
Later is het Catshuis een tijdje in het bezit geweest van koning Willem II. Hij kocht het landgoed Sorghvliet in 1837 om er een paleis te bouwen. Dit is er echter nooit gekomen.   

In 1963 ging het Catshuis dienstdoen als ambtswoning van de minister-president van Nederland. Dit is inmiddels niet meer zo, maar het huis functioneert wel als ontvangstruimte en informele vergaderruimte van de regering.

Meer informatie

 


De Oude kerk

Oude kerkAanvankelijk stond deze oudste kerk van Scheveningen midden in
het dorp. Maar in 1570 verwoestten hoge golven tijdens de Allerheiligenvloed alle huizen tussen de kerk en de zee. Honderd jaar eerder waren door een hevige storm ook al huizen weggeslagen. Zo werd binnen een eeuw een flink stuk van de kust afgeslagen, waardoor de kerk niet meer door huizen was omgeven, maar aan de buitenkant van het dorp stond.

 

 

Kurhaus

Het Kurhaus is één van de beeldbepalende gebouwen van de badplaats Scheveningen. Oorspronkelijk was het een houten badhuis (in 1818 gesticht door Jacob Pronk). Na een felle brand werd dit nieuwe Kurhaus in 1886 gebouwd: een driedelig gebouw in de stijl van een barok paleis.
Het Kurhaus werd door staatshoofden, vorsten, politici, musici, filmsterren, schilders en poëten bezocht. In 1893 zette Koningin Wilhelmina op dertienjarige leeftijd als eerste haar handtekening in het gastenboek.
Neemt u een kijkje binnen: met een kopje koffie overdag of ’s avonds met een glaasje wijn en muziek van de vleugel waant u zich echt in andere tijden.

Meer informatieMusea en andere attracties

Museum Beelden aan Zee

Beelden aan Zee
Het museum ligt aan de boulevard. In 1826 bouwde koning Willem I op deze plek een paviljoen, waar zijn wat zwakke echtgenote, koningin Wilhelmina, rust en frisse lucht zou vinden. Rondom dit paviljoen ligt nu 'Beelden aan zee' voor de bewoner en bezoeker van Scheveningen, die voor even het vertier van de boulevard wil ruilen voor stilte en rustige aandacht.

Er is abstracte kunst, figuratieve kunst, omgevingskunst, minimal art enz.. Het hoofdthema van de beeldhouwkunst was in alle tijden en culturen: de mens en dat is ook het onderwerp van de vaste collectie van het museum.

Meer informatie


Het havenhoofd

De ingang voor de grote schepen naar de binnenhavens, maar ook de ingang voor de jachtschepen op weg naar de jachthaven. Op het havenhoofd is dus echt wel wat te zien. Wie ‘durft’ kan ver de pier oplopen en echt uitwaaien! Bij echt zwaar weer is de pier afgesloten, maar bij redelijk weer is het zeker een bezoek waard.

 

Muzee Scheveningen

MuzeeMuzee Scheveningen is ontstaan uit de fusie van het Scheveningsmuseum en het Zeemuseum.

In Muzee Scheveningen komt u alles te weten over het leven van, op en in de zee. Ontdek hoe men leefde aan boord van bomschuiten en daal af in de ijskoude duisternis van de diepzee. Proef ook de sfeer ‘aan wal’ in vroeger tijden. Stijlkamers laten de verschillende standen van de Scheveningse bevolking zien: de vissers, de middenstanders en de welgestelde reders. De Scheveningse klederdracht ontbreekt hierbij natuurlijk niet. Aparte aandacht wordt besteed aan de sieraden.
Ook kunt u hier een unieke collectie schilderijen bewonderen, waaronder enkele van Mesdag. Suppoosten, allen oud-vissers, weten alles van vroeger en vertellen er graag over.

Meer informatie

 

De Pier
De pier De oorspronkelijk in 1900 gebouwde pier was in de oorlog gesloopt en zowel Scheveningers als bezoekers vonden de badplaats niet compleet zonder deze wandelpromenade. In 1961 werd deze pier werd in 1961 gerealiseerd.
De huidige pier heeft ook een overdekt gedeelte en biedt naast ‘pierewaaien’ en een prachtig uitzicht, nog veel meer:  o.a. een restaurant, casino, café, zonneterras, winkeltjes, en kinderamusement (op het ‘Schateiland).

Meer informatie

 

National Sealife

sealife

Aquarium met vissen en zeedieren uit de Noordzee, met onderwatertunnel en een tentoonstelling over Zeepaardjes uit verschillende delen van de wereld. Neem een duik zonder nat te worden en kom oog in oog te staan met haaien en garnalen.

Meer informatie

 Madurodam
Madurodam

Madurodam is de kleinste stad van Nederland. Grachten, sfeervolle geveltjes en andere typisch Nederlandse taferelen zorgen voor een feest van herkenning.
Het 'regelen' van de natuur in de stad (sloten, bomen en grasvlaktes) vormt een dagtaak: de planten worden klein gehouden door constant te snoeien. Er zijn bomen bij die zonder snoei 20 tot 30 meter hoog zouden worden. In Madurodam zijn ze na jaren maximaal ca. 80 centimeter.

Meer informatie

 Museumschip Hr. Ms. Mercuur

MuseumschipDe Hr. Ms. Mercuur is een houten mijnenveger, gebouwd voor de Amerikaanse marine, en in 1954 aan Nederland overgedaan. Na de oorlog maakte zij met 5 andere schepen de Nederlandse havens vrij van mijnen. In 1972 werd het schip omgebouwd tot torpedojager.

Een rondleiding is mogelijk, maar het is zeker zo leuk om zelf alles op het schip te ontdekken, en dat is veel! Het schip ligt in de Tweede binnenhaven.

Meer informatie

 

Vuurtoren

De Scheveningse vuurtoren

In 1805 een eenvoudig vuur op het strand om de eigen vissers bij te lichten. Anno 2009 een 49 meter hoge toren, opgetrokken uit gietijzeren panelen. Het licht van Scheveningen is nu te herkennen aan twee schitteringen om de tien seconden.

Op de diverse etages staan verschillende museale opstellingen, die allemaal te maken hebben met de vaarwegmarkering.

Tegenwoordig heeft ook de vrijwillige reddingsbrigade een waarnemingspost in de vuurtoren.

Meer informatieDe Zandacademie

ZandsculptuurHoogstwaarschijnlijk krijgt Scheveningen deze attractie erbij. De Zandacademie (nu nog gevestigd in Zoetermeer) is vooral bekend geworden door de grote sculpturen in o.a. Scheveningen.
In een nieuw te bouwen deel van de Viermaster aan de Tweede Haven komt de nieuwe academie. Naast workshops, teambuildingsdagen en andere cursussen, wordt er onderzoek gedaan naar zandkorrels en bouwtechnieken.
In het nieuwe gebouw komen o.a. ook een expositieruimte en een museum.

Meer informatie

 

Het Toverlantaarnmuseum


Het toverlantaarnmuseum, dat alleen op afspraak open is, ligt op de juiste plek: aan de Scheveningseweg. Deze weg is aangelegd door Constantijn Huygens: de vader van Christiaan Huygens. En Christiaan Huygens was de uitvinder van de eerste optische projector in 1652. Deze projector, toentertijd toverlantaarn genoemd, werd in eerste instantie ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden. Aan het einde van de 18e eeuw werd de toverlantaarn vooral gebruikt als volksvermaak.
Meer informatie

NatuurWestbroekpark (met Internationaal Rosarium)

Het Westbroekpark is in het begin van de jaren twintig aangelegd. Ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina werd in 1948 in het Westbroekpark een jubileumexpositie met bomen en struiken ingericht. Deze expositie vormde de basis van het huidige rosarium.

RosariumHet park heeft grote speelweiden, vijvers, watergangen en een schitterende rozentuin met daarnaast vele soorten vaste planten. Door de losstaande boomgroepen en de schilderachtige doorkijkjes doet het denken aan een Engels park. Als bijzonderheid kan gemeld worden dat in het rosarium geen wandelpaden zijn. U loopt gewoon over het gras, wat veelal uitnodigt om de schoenen uit te trekken. Vieze voeten krijgt u niet, want honden zijn niet toegestaan.

Het pronkstuk is het in 1960 aangelegde Internationaal Rosarium. Het is een rozentuin waarin tussen juni en eind oktober 20.000 rozenstruiken bloeien op ongeveer 300 bedden. Het zijn de nieuwste soorten die door de kwekers uit de gehele wereld gewonnen en vrijwillig ingestuurd zijn. Door een zorgvuldige bemesting en snoeiwijze leveren deze rozen soms wel meerdere bloeiperioden per seizoen op.

Meer informatie of download de folderOostduinpark

Het Oostduinpark en de Waalsdorpervlakte zijn onderdeel van het duingebied dat direct grenst aan de stad.
Waalsdorpervlakte Er liggen vrij hoge duinen die uitzicht bieden over de omgeving. In het gebied ligt ook de duinvilla 'Den Rugygen Hoek' waar Koningin Wilhelmina zich vroeger terugtrok en de nog in werking zijnde Watertoren. De duinen zijn relatief jong omdat de huidige vorm dateert uit de Middeleeuwen.
In het gebied liggen ook nog (restanten van) geschutsbunkers van de 'Marine Seeziel-Batterie Scheveningen Nord', kortweg 'MSB Scheveningen', die in 1941-1942 werd aangelegd als schakel in de Atlantikwal.

Meer informatie


Scheveningsebos en de nieuwe Scheveningsebosjes

De Nieuwe Scheveningse Bosjes en de Scheveningse Bosjes (113ha) zijn rond 1900 aangelegd in de kale duinen om het stuiven daarvan tegen te gaan. Geleidelijk hebben de Bosjes zich ontwikkeld tot een gemengd duinbos met een gevarieerde leeftijdsopbouw en soortensamenstelling. ScheveningsebosjesEr zijn meerdere routes voor ruiters, fietsers en wandelaars aanwezig in het gebied. De waterpartij en het gazon langs de Teldersweg worden benut voor ontspanning en actieve recreatie.
In de Waterpartij komen allerlei watervogels voor, zoals Waterhoentjes, Futen, Meerkoeten, Nijlganzen, min of meer wilde eenden en zelfs Aalscholvers. Dit water is ontstaan toen in 1868 het duinzand dat hier lag nodig was voor de bouw van huizen in Den Haag.

Meer informatieSint Hubertuspark

Het Sint Hubertuspark was een voormalig jachtterrein met de naam Petit Sint Hubert en is na 1931 aangelegd op de jonge duinen.
HubertusparkEr is een kunstmatig uitzichtspunt aangelegd, de Bloedberg, met zicht op de stad en zee. Als gevolg van de aanleg van het Hubertusviaduct in 1968 is in het zuidoosten een groot deel van het duinbos verloren gegaan. De landschappelijke waarde is hoog
doordat op een relatief kleine oppervlakte grote hoogteverschillen aanwezig zijn en veel ‘landschapstypen’ voorkomen, variërend van zandvlakten tot duinbos.

Meer informatie


Meijendel

De duinen van Meijendel behoren tot de belangrijkste kustgebieden van Nederland, met een overwegend open duinlandschap met lage struiken. Bossen bevinden zich vooral in de grotere duinvalleien, bijvoorbeeld de vallei Meijendel. Meijendel De belangrijkste functies van het gebied zijn: natuurbescherming, drinkwatervoorziening, kustverdediging en recreatie. Flora en fauna zijn uitzonderlijk rijk vanwege de afwisseling in vocht-, humus- en kalkgehalte in de van oorsprong voedselarme bodem. Er komen meer dan 250 soorten vogels voor en ongeveer 100 soorten broeden er ook. Er zijn veel konijnen, muizen, spits- en woelmuizen, vleermuizen en ook reeën, vossen, wezels, en op natte plaatsen padden en kikkers. De Zandhagedis is een heel wat zeldzamere verschijning. De verscheidenheid aan insecten is enorm.

Meer informatie

 

Stadsboerderij ’t Waaygat Waaygat

Deze boerderij staat op een bijzondere plek in Scheveningen, want voorheen lag hier een kanaal. Nu vinden we hier o.a. een kinderboerderij, schooltuintjes en een skateplek. Er worden veel activiteiten in en door de mensen van de boerderij georganiseerd.

Meer informatie
Monumenten


Oorlogsmonument Waalsdorpervlakte

Tijdens de oorlogsjaren is deze vlakte gebruikt als fussilladeplaats. Met name verzetsstrijders uit een nabijgelegen gevangenis werden op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht.

Het monument bestaat uit twee delen:

  • het monument zelf: een eenvoudige betonnen rand met de tekst '1940 - 1945' met daarachter vier fusilladekruisen.
    Op de betonnen rand ligt een tegel met de tekst:Waalsdorpervlakte
    'Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied'.
  • Het andere deel van het monument: de Bourdonklok die op 30 april 1959 in gebruik is genomen en sindsdien een belangrijk onderdeel vormt van de Nationale Dodenherdenking.
    Op de rand van de klok staat een tekst 'Ik luid tot roem en volging van die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al Neerlands geestelijk goed.'

 

VissersvrouwtjeScheveningsvrouwtje

Het vissersvrouwtje is het 'gezicht' van Scheveningen-dorp geworden. Zij is op 10 november 1982 onthuld door de koningin Beatrix. Het vissersvrouwtje is geplaatst door de Scheveningse bevolking om 'zij die in zee bleven' te gedenken: Ter nagedachtenis aan de omgekomen vissers van Scheveningen is het goed stil te staan bij allen, die op zee het leven lieten.
Jaarlijks vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats.

Meer informatie


Haagsoorlogs

 

 

Het Haags oorlogsmonument

Het monument (op het Carnegieplein, tegenover het Vredespaleis) is gemaakt in 1992 op initiatief van een groep oud-verzetsmensen. De vier zuilen van het monument symboliseren de vier groepen in de samenleving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: neutraal, rooms-katholiek, protestants en joods.

 
Reliëf slachtoffers '40-'45

Het 'Reliëf slachtoffers '40-'45'  staat op het Tesselseplein. Het bestaat uit drie in chamotte uitgevoerde reliëfs, waarop mensenfiguren zijn afgebeeld. De reliëfs zijn bevestigd op een cirkelvormig gebouw van baksteen. De reliëfs geven de bevolking van Scheveningen in oorlogstijd en kort na de bevrijding symbolisch weer. Het monument is op 30 augustus 1952 onthuld.
Het Indisch Monument
Indischmonument

Het Indisch Monument is een monument in de Scheveningsebosjes ter nagedachtenis aan alle burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands Indië. Het is op 15 augustus 1988, 43 jaar na de capitulatie van Japan, onthuld door Koningin Beatrix. Het monument bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst “de geest overwint”.Homomonument


Haags Homomonument
(Dr. Aletta Jacobsweg, bij Madurodam)

Dit homomonument is in 1993 onthuld ter nagedachtenis van de homoseksuele slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast staat het voor de strijd om erkenning van gelijke rechten en de strijd tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. De vorm en kleur van het monument staan symbool voor een zelfbewust gay leven. Blauw staat voor de bewustwording, groen is de kleur van de samenleving, de knopen erin symboliseren de conflicten en roze drukt de bevrijding uit.


 

De NaaldGedenknaald

Nadat de Franse autoriteiten te kennen hadden gegeven de bezetting niet langer te willen handhaven, werd de op dat moment in Londen verblijvende Prins Willem VI (later koning Willem I) verzocht om terug te keren naar Nederland en als “Soeverein vorst de Hooge regeering” op zich te nemen. Het gedenkteken de naald (onthuld in 1865) herinnert aan de landing van Prins Willem VI op 30 november 1813. Prins Willem rustte van zijn reis trouwens uit in de Keizerstraat (nummer 58, zie aldaar de gedenkplaat boven de deur).

 

Grenadiers

Monument Grenadiers en Jagers

Voor de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Grenadiers en Jagers is er een gezamenlijk monument opgericht. Het monument stond eerst aan de Hofsingel en werd in 1951  onthuld. In 1964 is het monument verplaatst naar de Johan de Wittlaan, recht tegenover het Stadhoudersplantsoen in Den Haag.


Scheveningseweg
Schevenings vissersmonument (1e wereldoorlog)

Op dit moment een nogal verlaten en verscholen monument aan de Scheveningseweg ter nagedachtenis aan de op zee gebleven vissers.

Er wordt hard gewerkt aan de verplaatsing van het monument naar de boulevard, als onderdeel van de drie-eenheid samen met 'De Naald' en 'het Vissersvrouwtje'.

 


 

 Monument Englandspiel

(rand van de Scheveningse Bosjes, Hogeweg)
Het monument is een bronzen beeld van een neerstortende engel met verbrandde vleugels  Het gedenkteken is 3 meter 60 hoog.

Het beeld is een Grieks-mythologische voorstelling van Icarus, die met behulp van vleugels samen met zijn vader Daedalus uit het labyrint ontsnapte. Ondanks waarschuwingen van Daedalus vloog Icarus te dicht bij de zon, waardoor de was waarmee de veren aan de schouders vastzaten, smolt en Icarus in zee viel en verdronk. Icarus staat symbool voor de 54 geheim agenten (Engelandvaarders) die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nederland werden gedropt en door de bezetter werden gearresteerd.

 Sportief

 

surfenGolfsurfen
Scheveningen is het epicentrum van het Nederlandse golfsurfen. In de grote toename van het surfen zijn andere spots ook populair geworden, maar Scheveningen blijft toch wel de belangrijkste (en één van de beste) plaatsen in Nederland om te surfen. Golfsurfen is in principe alleen toegestaan tussen het havenhoofd en de eerste golfbreker. Maar op rustige dagen wordt er ook noordelijker op het strand gesurft.
Een lesje of de plank vergeten (... )? Ga even langs bij Surfschool M-sports.

 

zeilenZeilen
Bij zeezeilschool Scheveningen is er voor ieder wat wils: zo kunt u hier terecht voor het volgen van uitgebreide meerdaagse zeezeilcursussen, maar ook voor het boeken van een zomerzeilavond op het water bij ondergaande zon.

 

vissenVissen
In de haven zijn verschillende sportvisrederijen. U kunt bijvoorbeeld o.a. bij rederij Trip op makreel, schar, wijting en kleine kabeljauw vissen. Een sportieve bezigheid: ze vertrekken om 8 uur uit de haven!

 

zwemmenZwemmen
Een baantje trekken om 7 uur: u kunt hiervoor terecht in zwembad De Blinkerd. Voor de kleintjes is er het kleuterbad met waterspuit.

 

duikenDuiken
Op de bodem van de Noordzee liggen meer dan 10.000 scheepswrakken of delen daarvan. Met de juiste spullen en papieren brengt rederij Triton u naar de perfecte plek.


minigolfMidgetgolfen
Niet erg getraind, maar toch sportief: Ga midgetgolfen. U kunt dat op de Midgetgolfbaan Westbroekpark (kapelweg 35b). Zij hebben leuke banen en zeker bij mooi weer geeft deze sport zowel jong als oud veel plezier.


bowlingBowlen
Bowlen kunt u bij Dolfijnbowling in de Palacepassage aan de boulevard. Kijk even op hun site: zij hebben vaak leuke arrangementen.

 

tennisTennissen
Voor het huren van een tennisbaan, kunt u terecht bij Thor de Bataaf. Zij hebben zowel binnen- als buitenbanen, maar hebben het ook heel druk: reserveer dus op tijd!

 

paardrijdenPaardrijden
Even er lekker op uit, maar dan te paard? Bij manege Wittebrug, kunt u paarden huren. Heerlijk te paard door de duinen (waar werkelijk prachtige ruiterpaden liggen) of, uiteraard buiten het hoogseizoen: lekker  rennen over het strand.

 

squashSquashen
In Houtrust kunt u lekker squashen. Rackets zijn er te huur en na afloop staat de sauna u gratis ter beschikking.aerobics
Aerobics (o.a. BBB en Tai Bo)
Mocht u zich zorgen maken om de extra vakantiepondjes, dan kunt u ze er in Houtrust ook weer af ‘aerobiccen’.  En zoals daar gebruikelijk: na de les kunt u nagenieten in de (gratis) sauna.


fietsenFietsen
Of het nu door de duinen is of door het dorp, dichtbij of 'lange afstand', alleen of lekker met een groep. In en vanuit Scheveningen is het allemaal mogelijk: fiets even langs de VVV voor leuke routes!

 

wandelenWandelen
Het hele jaar door bent u in Scheveningen aan het goede adres. Of het nu is voor een stevige strand- en duinwandeling of een gezellige slentertocht door het dorp, bij ons is het mogelijk.
Betaald amusement

Het Fortis Circustheater

Met de komst van wat toen nog het ‘Circusgebouw’ heette, kregen grote rondreizende circussen een vaste locatie. Omgerekend kostte de bouw destijds 150.000 euro. Op 16 juli 1904 opende het Circus Als de populariteit van circussen begin jaren ’60 over zijn hoogtepunt heen is, wordt het voortbestaan van het gebouw uitermate onzeker. Halverwege de jaren ’60 ontsnapt het theater toch nog aan de sloophamer als het gebouw voor Kunst en Wetenschap in Den Haag volledig afbrandt. Het Circusgebouw wordt ingrijpend verbouwd om het ontstane gat te vullen. Als het Circustheater eind jaren ’80 opnieuw met sluiting wordt bedreigd, neemt Joop van den Ende met twee partners het theater over voor het symbolische bedrag van één gulden. Na opnieuw een grote verbouwing wordt het Circustheater met de komst van The Phantom of the Opera het eerste open-eind theater voor musicals.

Informatie over de voorstellingen


Theatergroep De Appel

Ruim 25 jaar bespeelt De Appel het eigen Appeltheater aan de Duinstraat in Scheveningen. Ooit de remise van de Haagse paardentram, maar door De Appel omgebouwd tot een flexibel sfeervol theater. Een theater waarin het gezelschap naar eigen inzicht kan experimenteren, waarin gezocht kan worden naar publieksopstellingen die passen bij het stuk. Geen gezelschap heeft de flexibiliteit van de eigen ruimte zozeer in haar voorstellingen zichtbaar weten te maken.

Naast het eigen theater en de theaters in het land die met de reisvoorstellingen worden aangedaan, is het spelen op locatie een steeds prominentere plaats in de programmering gaan innemen.

Informatie over de voorstellingenCrazy piano's

Crazy Piano's een begrip. Zoals de naam doet vermoeden draait alles om de brandweerrode Piano's die centraal in de zaak staan.

Twee Pianisten entertainen de gasten met rock, pop, seventies, eighties muziek, hedendaagse toppers en bekende meezingers.

Informatie over de voorstellingen
Pathé bioscoop

Pal tegenover het Kurhaus ligt de Pathé bioscoop. Zij hebben naast een groot en divers aanbod ook de zogenaamde 'Sneakpreview'. De naam zegt het al: op dinsdag draait men daar, nog voor de premiere, de allernieuwste films...........laat u verrassen!

Informatie over de voorstellingen
Holland casino

Ruim twee eeuwen geleden doen de eerste casino’s in Europa hun intrede. In eerste instantie voornamelijk in elitaire Duitse kuuroorden en mondaine Franse badplaatsen. Rond 1930 krijgt de roulette in diverse Europese landen de legale status. De landen gaan nogal verschillend om met de kansspelwetgeving en –belasting. Sommige landen kiezen voor staatscasino’s, andere landen geven de casinovergunningen aan private ondernemers. In Nederland kwam het eerste casino in 1976: in Zandvoort. Valkenburg volgde in 1977 en Scheveningen als derde in 1979: eerst in het Kurhaus en vanaf 1995 in het huidige pand.

Informatie

 


Schevenings vrouwtje
U hoeft u dus echt niet te vervelen in Scheveningen!
Vergeet u niet, om ook even te kijken bij ‘Kalender’ en ‘Verrassing’. Hier vindt u namelijk ook heel veel leuke bezienswaardigheden!