Den Haag, mooie stad achter de duinen .... 

 

 

 


En mooi is de stad zeker! Den Haag biedt alles wat een stad een stad maakt en nog veel meer! Eigenlijk zou ik hier beter kunnen schrijven wat we niet hebben, want dan zou ik echt compleet kunnen zijn. Dat is immers niet zo veel.
Ik kijk echter liever positief. Maar moet u dus bekennen dat, hoe graag ik het ook zou willen, het onderstaand overzicht nooit compleet is. Er wordt natuurlijk wel hard aan gewerkt, zoals u kunt zien als u vaker komt kijken. Ik wens u veel plezier: scroll op uw gemak door de stad naar beneden, of kies links meteen een activiteit.

Aparte gebouwen, van Berlage en andere architecten


Het Nationaal ArchiefHet Nationaal Archief

De grootste openbare archiefinstelling van Nederland, met wel 93 kilometer aan archieven en verzamelingen over duizend jaar Nederlandse geschiedenis. Ook liggen hier meer dan 150.00 historische kaarten.

Meer informatie
Warenhuis de BijenkorfDe Bijenkorf

Het filiaal van De Bijenkorf in Den Haag is een van de laatste gebouwen waarin de plastische vormen van de Amsterdamse school geheel tot zijn recht komen. In de gevel zijn expressieve decoraties opgenomen en het materiaalgebruik is luxueus. De beeldhouwwerken (in graniet en brons) bevatten veel symbolische verwijzingen naar vervoer, handel en de vier elementen (water, vuur, lucht en aarde).

Meer informatieCastalia
Castalia

Castalia is onderdeel van het project De Resident. Castalia is samen met het naastgelegen Helicon het nieuwe kantoor van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en werd in 1998 in gebruik genomen. Het gebouw heeft 21 verdiepingen en is 104 meter hoog. De puntdaken zijn beide 35 meter en hebben alleen een decoratieve functie. De twee puntdaken doen vermoeden dat Castalia uit twee panden bestaat, maar beide torens zijn met elkaar verbonden door een smalle verticale blauwkleurige constructie die afsteekt tegen de rode muren van de kantoortoren.

Meer informatieFirst Church of ChristDe First Church of Christ

De Nederlandse architect Berlage kreeg in 1925 de opdracht van het kerkgenootschap Church of Christ, Scientist voor het ontwerp van deze kerk en in 1926 werd het bouwwerk opgeleverd. De kerk is gesitueerd op een terrein met hoogteverschillen, waar de architect op bewuste manier gebruik van heeft gemaakt. Het complex bestaat uit drie gebouwen; een kosterwoning, een zondagsschool en de kerk. De met elkaar verbonden gebouwen hebben ieder een geheel eigen vorm.

Meer informatieHet GemeentemuseumHaags gemeentemuseum

Het Haagse Gemeentemuseum is het laatste grote gebouw van de architect H.P. Berlage. Pas een jaar na zijn overlijden werd het opgeleverd. Berlage maakte een grondplan zonder vaste looproute en plaatste de doorgangen van de zalen bewust niet recht tegenover elkaar. Hij wilde op deze wijze elke ruimte evenveel aandacht geven.
Het interieur van het Gemeentemuseum wordt geroemd vanwege het ruimtelijke effect dat Berlage met licht, hoogte en kleur heeft weten te bereiken. (Berlage schakelde hier toentertijd bij het ontwerp wetenschappers voor in).

Binnen kijken? Kijkt u dan maar even onder 'musea'!Villa Henny
Villa Henny

De villa werd in 1898 gebouwd voor de directeur van de verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’ naar ontwerp van Hendrik Petrus Berlage. Het gebouw is om twee redenen interessant voor de architectuurgeschiedenis. Het huis met de opvallende gele dakpannen is ten eerste een doorbraakwerk in het oeuvre van Berlage (van neorenaissance tot rationele bouw) en ten tweede het startpunt van de moderne woonhuisarchitectuur in Nederland.Mauritshuis
Mauritshuis

Het Mauritshuis is een bijzonder stadspaleis uit de 17de eeuw – een van de mooiste voorbeelden van de Hollands-classicistische bouwstijl. Het huis is vernoemd naar de man die het liet bouwen, graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Hij was van 1636 tot 1644 gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië. Voor de bouw, tijdens zijn Brazilië tijd, had hij een van de beste architecten aangetrokken: Jacob van Campen. Het Mauritshuis is een van de eerste en meest perfecte voorbeelden van het Hollands classicisme. Jacob van Campen was de grondlegger van deze bouwstijl, die tussen 1640 en 1665 haar bloeiperiode doormaakte. Het Hollands classicisme gaat terug op de regels van de klassieke Griekse en Romeinse architectuur.

Binnen kijken? Kijkt u dan maar even onder 'musea'!

 


De Baljurk

Dit pand is aan de achterzijde van "De Passage" in Den Haag gerealiseerd. Het bevat 8 woningen en een winkelruimte. De woningen met verdiepingshoge glazen puien gaan schuil achter een goudkleurig scherm dat op enige afstand van de gevel hangt.

Meer informatie


 Villapark Marlot


In 1923 kwam de gemeente Den Haag met een plan voor een villawijk op het landgoed Marlot waarin eenheid van architectuur en stijl moesten heersen. Het Villapark Marlot werd grotendeels ontworpen door  Co Brandes, de belangrijkste vertegenwoordiger van de  Nieuwe Haagse School. Naast hem ontwierpen ook W. Verschool en J. Hellendoorn delen van het park. De villa's van Brandes waren echter zeer populair bij toekomstige bewoners van het villapark en in 1925 verwierf hij dan ook de opdracht tot ontwerp van de rest van het park.

Meer informatie


De Nirwanaflat

Het Nirwanagebouw wordt aangemerkt als de eerste flat in Nederland, en staat in de top 100 van rijksmonumenten. De flat werd door Jan Duiker en Jan Gerko Wiebenga in de periode 1925 tot 1930 (de tijd van Nieuwe Zakelijkheid) ontworpen en gebouwd.
Met de bouw van de Nirwana-flat en het schrijven van het pamflet ‘Hoogbouw’(1930) propageerden de architecten dat woontorens de oplossing voor het volkshuisvestingvraagstuk zouden worden. Zij vonden hoogbouw efficiënt, hygiënisch (‘licht en lucht’), comfortabel en goedkoop. Het kleine gebouwtje ernaast had als oorspronkelijke bestemming garage (voor een dure auto van een van de bewoners). Niet alleen de vorm van het gebouw was nieuw, ook de gebruikte materialen, de onbekende technieken en diverse uitvindingen trokken de aandacht. Er was een centraal trappenhuis, en er kwam een begane grond zonder woonfunctie.

Meer informatie


De Nederlanden van 1845

De gevel van dit kantoorgebouw van Berlage bestaat uit een combinatie van een betonstructuur ingevuld met rode baksteen. De open werkgemeenschap in het gebouw werd destijds gezien als modern. In het gebouw zijn invloeden van Frank Lloyd Wright en Louis Sullivan zichtbaar. Het gebouw werd in 1954 door Dudok uitgebreid met een verdieping.

 


De Muzentoren

Samen met de eveneens door Krier ontworpen kantoorgebouwen Orion en Sirius vormt de Muzentoren de toegang vanaf het centrum van Den Haag tot de nieuwe wijk de Resident. De octagonale toren heeft een hoogte van 73 meter en 18 verdiepingen.

De gevelbekleding bestaat uit donker grijze en blauwe stenen. Het gebouw heeft een koperen dak.
Meer informatie

 


De Torengarage


Dit is de eerste gestapelde parkeergarage in Nederland, in 1930 ontworpen door J.Greve. Het gebouw is een Rijksmonument. Op een wigvormige locatie is de ellipsvormige parkeergarage gerealiseerd. De parkeergarage heeft 400 plaatsen. Het bakstenen gebouw heeft Haagsche School kenmerken.

 

 

ZurichtorenDeze 19 verdiepingen tellende en 88 meter hoge kantoortoren van verzekeringsmaatschappij Zurich heeft een zeshoekige plattegrond. Vooral het stalen groene dak van deze toren trekt de aandacht, waardoor het gebouw ook wel "de citruspers" wordt genoemd. Het gebouw heeft een ondergrondse parkeergarage van 2 lagen met 230 plaatsen.

 Het Stadhuis

Het stadhuis (Richard Meier, 1995)zelf bestaat uit twee kantoorvleugels aan een 140 meter lange en 50 meter hoge atrium. De vleugels zijn 12,5 graden ten opzichte van elkaar gedraaid. Deze hoek is afkomstig uit het stratenpatroon. Deze vleugel met 10 en 12 verdiepingen van het stadhuis worden ontsloten via loopbruggen, liften en trappen in het 50 meter hoge atrium.
De verschillende maten van het gebouw zijn bijna allemaal een veelvoud van 45 centimeter. De gevelplaten meten 85 bij 180 centimeter.

 

Het strijkijzer

Den Haag heeft er een attractie bij: een panoramadak op de 42e verdieping van een wolkenkrabber, met uitzicht over Den Haag en Scheveningen. Bij mooi weer zijn Rotterdam en Amsterdam te zien. De buurt kwam in protest, vond dat de woontoren het woonklimaat zou schaden en stapte naar de rechter. Uiteindelijk besliste de Raad van State dat hij er mocht komen: het Strijkijzer, de woontoren van 132 meter hoog bij het Rijswijkseplein, vlakbij station Holland Spoor. De wolkenkrabber telt 300 studentenwoningen, die allemaal in een mum van tijd waren verhuurd. Vanaf de 29e verdieping zitten 51 luxe appartementen, met eigen ingang en lift, gescheiden van de studenten.
Het Strijkijzer won de gouden Emporis Skyscraper Award 2007 als 'beste wolkenkrabber op het gebied van design en functionaliteit'. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Emporis, een internationaal platform op het gebied van gebouwen in meer dan 50.000 steden ter wereld. Het Strijkijzer is de eerste Nederlandse winnaar van de prestigieuze prijs. De Award is een erkenning voor wolkenkrabbers die in het jaar van de prijsuitreiking zijn opgeleverd.

Meer informatie


Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is een kerkgebouw in het hart van de stad aan het Spui Het werd in 1649 gebouwd nadat de Grote kerkte klein was geworden. De bouw werd voltooid in 1656. De Nieuwe Kerk werd ontworpen door timmerman Pieter Noorwits. De kerk geldt als een hoogtepunt van de vroege protestantse kerkelijke architectuur in Nederland. Zoals veel kerken uit die tijd is de Nieuwe Kerk een centraalbouw. In tegenstelling tot andere centraalbouwen heeft de kerk echter geen eenvoudige cirkelvormige of veelzijdige plattegrond maar bestaat de ruimte uit twee achtzijdige delen die met elkaar verbonden zijn door een iets smaller deel waarin de preekstoel werd opgesteld. De architectuur van de kerk vertoont elementen van zowel renaissance als classicisme.De snoeptrommel

Naast het oude stadhuis is een project met winkelruimtes naar ontwerp van de Engelse architect John Outram. Het ronde gebouw, ook wel de 'Snoeptrommel' genoemd, vormt de entree van de winkelruimte op de eerste verdieping. In het materiaalgebruik valt de toepassing van de geglazuurde bakstenen in verschillende kleuren op. 

 

 


Koninklijk en voornaam

Paleis Noordeinde

Het paleis is rond 1533 ontstaan toen een middeleeuwse hofstede werd verbouwd. In 1609 werd het aan de Oranjes geschonken. Frederik Hendrik liet het paleis in 1640 verbouwen naar een ontwerp van de architecten Jacob van Campen en Pieter Post. De Fransen namen het in 1795 in beslag als oorlogsbuit:  sindsdien is het in handen van de Staat.
Koning Willem I kreeg het paleis in 1813 ter beschikking als winterpaleis. Koning Willem II woonde niet op Noordeinde; Koning Willem III weer wel. In 1880 werd prinses Wilhelmina hier geboren. Zij zou er na de dood van haar vader blijven wonen met haar moeder, koningin Emma, en vervolgens met haar echtgenoot prins Hendrik. In 1909 werd hun kind prinses Juliana hier geboren.
Na de Tweede Wereldoorlog keerde Wilhelmina er echter niet meer terug. Koningin Juliana en haar moeder Wihelmina hadden een voorkeur voor Paleis Het Loo en Paleis Soestdijk die veel meer comfort en privacy boden dan het sterk verouderde Noordeinde dat midden in een drukke binnenstad ligt.
Na een enorme renovatie is het in 1984 in gebruik genomen als werkpaleis van Koningin Beatrix.
Meer informatie

 

Paleis Huis ten Bosch

Huis ten Bosch is in 1640 gebouwd in het Haagse bos op verzoek van prinses Amalia, Gravin  van Solms (1602-1675), de echtgenote van de stadhouder Frederik Hendrik. Oorspronkelijk bestond het uit één hoofdgebouw (met twee kleine bijgebouwtjes). Dit oudste gedeelte wordt de "Oranjezaal" genoemd. Twee zijvleugels zijn er later bijgebouwd. Hierin bevinden zich o.a. de Blauwe salon, de Groene salon, de Japanse en de Chineze zaal.
Tussen 1649 en 1652 hebben twaalf schilders, waaronder Jordaens, aan de schilderingen in de Oranjezaal gewerkt. Jacob van Campen en Christiaan Huygens gaven leiding aan de schilder- werken.
De stadhouders Willem IV en Willem V hebben in het paleis gewoond en sinds 1981 woont Koningin Beatris in het paleis. Het paleis is omgeven door tuinen en een grachtengordel.
Een klein gedeelte van de prachtige tuin is open voor het publiek. Daar waar het Haagse Bos onder staatsbosbeheer valt, verzorgen de koninklijke hoveniers zowel de besloten als de vrij toegankelijke paleistuinen.

Meer informatiePaleis Lange Voorhout


Het paleis Lange Voorhout, gebouwd door architect Pieter de Swart, werd in 1811 door de bankier Hope beschikbaar gesteld aan keizer Napoleon, toen deze een bezoek aan Den Haag bracht. In 1845 werd het paleis gekocht door prins Hendrik, zoon van koning Willem I. Van 1901 tot 1934 diende het paleis als woonhuis van koningin Emma. Koningin Juliana gebruikte het tijdens haar regeerperiode als haar werkpaleis. Ook Koningin Beatrix gebruikte het paleis van 1981 tot 1984 als haar werkpaleis, maar na de renovatie van paleis Noordeinde verruilde zij haar werkplek. Nu is het paleis te bezoeken: het Eschermuseum is hier sinds gevestigd.
Meer informatie of even binnenkijken

 


Koninklijke stallen

De Koninklijke Stallen is een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag, grenzend aan de Paleistuin en Paleis Noordeinde. Het eclectische (verschillende stijlen)  gebouw werd ontworpen door  H.P. Vogel en gerealiseerd in de periode 1876-1879. Het is een rijksmonument. 
Het grootste deel van de Koninklijke rijtuigen staat opgesteld in Paleis Het Loo , maar ook hier bevindt zich een deel van de bijzondere collectie, waaronder de Gouden koets, de Glazen koets en de Gala Berline. Het onderhoud van de rijtuigen gebeurt grotendeels in eigen beheer. Hiervoor beschikt het Staldepartement over speciaal opgeleide vakmensen, zoals een zadelmaker, een rijtuigenschilder en een beheerder van de galatuigen.
In de koetsstal staan naast de rijtuigen ook de koetspaarden, die volgens de traditie allemaal zwart zijn. Er zijn twee soorten koetspaarden: Friese paarden van het Fries Paardenstamboek en Gelderse en Groninger koetspaarden van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Beide soorten wisselen elkaar ieder jaar af voor de rit met de Gouden Koets op Prinsjesdag.
De rijpaarden van de leden van het Koninklijk Huis staan hier in de rijstal. De meeste rijpaarden behoren tot het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland en hebben diverse kleuren.

Meer informatie

 

Het Buitenhof

Al in de 13e eeuw, als het Binnenhof wordt gebouwd, staan er huizen en stallen op het Buitenhof. Tijdens Graaf Aalbrecht (1336-1404) kwam er zelfs een kleine dierentuin met vooral valken en andere roofvogels.  In de 15e eeuw wordt het Buitenhof ommuurd: mensen die niet direct bij het Hof hoorden, woonden daarbuiten. De enige toegang was via de Gevangenpoort.
In 1814 komt er een 2e toegang als de Gravenstaat wordt aangelegd. Met de bouw van de Passage onstaat er nog een toegang. Het was Berlage die ervoor zorgde dat de huizen tegenover de Gevangenpoort langs de Hofvijver stonden werden afgebroken om ruimte te maken voor het al maar toenemende verkeer (we spreken hier over 1924!).

 

De Hofvijver

De Hofvijver is een water in het centrum. Er ligt een met planten en bomen begroeid eilandje in dat geen naam heeft anders dan ‘het eilandje in de Hofvijver’.
In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek en de tenwoordig gedempte Bosbeek uit het Haagse Bos uitkwamen.
De Hofvijver werd door graaf Aalbrecht in de 14e eeuw rechthoekig gemaakt. Dit ontwerp heeft de vijver nog steeds. Het eiland bestaat slechts sinds een jaar of 300. Hoe en wanneer het is ontstaan is niet duidelijk. Het is niet voor publiek toegankelijk.

 

Ridderzaal

De Ridderzaal is een grote zaal in het Gotisch gebouw, dat midden in het Binnenhof staat. Willem II, de zoon van graaf Floris IV, liet het rond 1247 bouwen. Het was een kasteel waar hij woonde en belangrijke gasten ontving.
Tegenwoordig is het de plek waar de Eerste en Tweede Kamer samen vergaderen, de zogenaamde Verenigde Vergadering. Deze vindt onder andere plaats op Prinsjesdag of bij het geven van toestemming voor een Koninklijk huwelijk.
In 1904 werd de Ridderzaal gerestaureerd en in 2006 grondig gerenoveerd.


Het Binnenhof

Het Binnenhof is een gebouwencomplex midden in Den Haag en al eeuwenlang het centrum van de Hollandse en Nederlandse politiek. Over het ontstaan is niets met zekerheid bekend, maar volgens een onbewezen theorie zou het terrein al in 1229 door Graaf Floris IV van Holland zijn gekocht. Zeker is wel dat zijn zoon, Willem II, begon met de uitbreiding tot een echt kasteelcomplex, waar ook het Buitenhof en de Gevangenpoort deel van uitmaakten.
Onder zijn zoon Graaf Floris V kwam het kasteel vermoedelijk af en was het Binnenhof tijdelijk residentie van de graven van Holland. Hierna woonden de graven van Henegouwen slechts tijdelijk op het Binnenhof, maar het kasteel breidde wel steeds meer uit.
Het Binnenhof was eeuwenlang omringd door grachten en aan de noordkant door de Hofvijver. Van die grachten kon je door het Spui naar Delft varen. Dit was o.a. belangrijk voor de aanvoer van bier, want alleen steden met stadsrechten mochten bier maken
Lodewijk Napoléon Bonaparte, eerste koning van Nederland van 1806-1810, heeft tot september 1807 op het Binnenhof gewoond.

 

De Trêveszaal

De Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, gaf in 1696 aan Daniël Marot opdracht om op de plaats van 2 bestaande kamers een zaal te bouwen waar gezanten op gepaste wijze ontvangen konden worden. De in de Louis XIV-stijl herbouwde zaal werd in oktober 1697 in gebruik genomen.
De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de Nederlandse ministerraad. De zaal wordt ook gebruikt voor officiële ontvangsten van (leden van) de ministerraad. Trêve is Frans voor “bestand”; de naam van de zaal verwijst naar de onderhandelingen die hier in 1608 met Spanje plaatsvonden, voorafgaand aan het Twaalfjarig Bestand (1609-1621).

 

 

Het Torentje (van Balkenende, van Kok, Lubbers)


In het Torentje aan het Binnenhof bevindt zich sinds 1982 de werkkamer van de Nederlandse Minister-president. Het achthoekige gebouw aan de Haagse Hofvijver dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Aan de rand van het Binnenhof lag het Torentje oorspronkelijk als zomerprieel van de graven van Holland. Het was door middel van een ophaalbruggetje verbonden met de grafelijke tuin. Op de plaats van deze tuin, ten oosten van het Torentje, is later, rond 1640 het Maurtishuis gebouwd.

 

Paleistuin

De oorsprong van de Paleistuin ligt rond 1640. Frederik Hendrik, zoon van Prins Willem I, kocht een weiland achter het Paleis Noordeinde voor de aanleg van de "Prinsessentuin". De tuin, die eigendom is van de Staat der Nederlanden is sinds 1954 in beheer bij de gemeente en opengesteld als openbaar park. Na de renovatie van het Paleis Noordeinde is in 1985 ook een renovatieplan voor de tuin tot uitvoering gebracht waardoor de cultuurhistorische waarde aanzienlijk is verbeterd.

 

 

Grote kerk

De Grote of St. Jacobskerk behoort met het Binnenhof tot de oudste gebouwen van Den Haag. Vermoedelijk bestond er al een houten kerk in de 13de eeuw. In 1335 spreken de bronnen van de ‘grote kercke’, hetgeen duidt op een stenen godshuis. Rond 1420 verrees de zeskantige toren. Aan het eind van de 15de eeuw had de kerk zijn huidige omvang bereikt
Vele Oranjes zijn in de Grote Kerk gedoopt - onder wie koningin Beatrix (1938) en prins Willem-Alexander (1967), Prinses Amalia (2004) - of in het huwelijk getreden - onder wie koningin Wilhelmina en prins Hendrik (1901), prinses Juliana en prins Bernhard (1937), prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven (1967) en prins Constantijn en Laurentien (2001)

Meer informatie


Een (voorlopige) selectie van musea, stuk voor stuk de moeite waard om langs te gaan!

 

Mauritshuis
De collectie van het Mauritshuis bestaat momenteel uit ongeveer 800 schilderijen, 50 miniaturen, 20 beeldhouwwerken en enkele tekeningen en prenten.
De verzameling van het Mauritshuis is eigendom van de Nederlandse staat. Het oudste deel (schilderijen uit 1400) van de verzameling bestaat uit de schilderijen die in de 18de eeuw in het bezit waren van stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806). Deze collectie werd in 1816 door diens zoon koning Willem I (1772-1843) overgedragen aan de Nederlandse Staat. Daarmee ontstond het Koninklijk Kabinet van Schilderijen.
Meer informatie


Muzee Museum voor Communicatie
Het Museum voor Communicatie, ooit ontstaan als PTT-museum, is inmiddels uitgegroeid tot dé plek in Den Haag waar je je zintuigen op scherp zet. De tentoonstellingen en activiteiten zijn aangenaam verrassend. Tot de vaste collectie behoren o.a.: telefoons (vanaf 1880) s, bijzondere brieven, mobieltjes, postzegels, en affiches.
Meer informatie


Museum Bredius
In 1922 verliet Abraham Bredius (ooit directeur Mauritshuis, groot kunstkenner) Nederland om in Monaco te gaan wonen.Zijn huis, waar hij sinds 1895 woonde, verkocht hij aan de gemeente. Tegelijkertijd gaf hij zijn enorme kunstcollectie in bruikleen aan de gemeente met de belofte dat hij deze aan hen zou nalaten bij zijn overlijden. Als voorschot gaf hij reeds 'De sater en de boer' van Jan Steen. Op dat moment ontstond het 'Bredius Museum'. Bij zijn dood in 1946 werd de gemeente Den Haag eigenaar van de collectie.
Meer informatie


Haags historisch museum
Het museum heeft een mooie maar rare collectie. Zo hangt er het jeugdige portret van Willem II en Maria Stuart, staat er het bureau van Willem Drees, en is het ambtskostuum van Thorbecke te bezichten, maar ligt er ook de tong van Johan de Witt en de teen van zijn broer Cornelis, beiden afgerukt tijdens hun executie op de Plaats voor de Gevangenpoort.
Meer informatie


Museum meermanno Wesstreeniaum
Museum Meermanno richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan hier centraal.
Meer informatie


Letterkundig Museum
Het Letterkundig Museum en het Kinderboekenmuseum zijn tot begin 2009 wegens een ingrijpende renovatie gesloten.
De verbouwing maakt het o.a. mogelijk de Nationale Schrijversportrettengalerij, die inmiddels uit 500 schilderijen bestaat, museaal ten toon te stellen en de omvang van het Kinderboekenmuseum te verdubbelen. Achterliggende gedachte van de ingrijpende reorganisatie is, dat er een museum zou moeten zijn dat gewijd is aan de gehele Nederlandstalige literatuur, vanaf Hadewych tot W.F. Hermans en Gerard Reve. U kunt hier dus na de renovatie in kort bestek kennis maken met de hoogtepunten uit onze literaire cultuur in de brede zin van het woord.
Meer informatie


Museon
In het begin van de twintigste eeuw veranderde het onderwijs op de Nederlandse scholen. maakten duidelijk dat aanschouwelijk onderwijs en zelfwerkzaamheid de overdracht van kennis bevorderen. Leerlingen worden enthousiaster en leergieriger als zij droge theorie kunnen toetsen aan praktijkervaringen en tot de verbeelding sprekende voorwerpen. In 1904 werd besloten een schoolmuseum om te richten. Het Museon (een combinatie van museum en onderwijs) is inmiddels uitgegroeid tot een druk bezocht populair-wetenschappelijk museum.
Meer informatie


Haags gemeentemuseum
Het museum is wereldberoemd om zijn collectie schilderijen en tekeningen van Piet Mondriaan. Aan deze bekendste Nederlandse schilder van de 20e eeuw is permanent een hele afdeling gewijd waarin zowel Mondriaans vroeg realistische werken te zien zijn als zijn laatste en abstracte ‘Victory Boogie Woogie’. Ook heeft het museum een vaste vleugel ingericht voor de klassieke landschappen van de Haagse School en kunt u op de begane grond de Schatkamers vinden, met topstukken uit de vaste collectie, waaronder Picasso, Kandinsky, Toorop,Willink en Appel en het fenomenale poppenhuis uit 1743. In het souterrain vinden wisselende tentoonstellingen uit onze collecties muziekinstrumenten en mode plaats.
Meer informatie


Yi Jun Peace Museum
Het museum dankt zijn naam aan de heer Yi Jun die in zijn land Korea vocht voor vrede en onafhankelijkheid. Yi Jun kwam in 1907 naar Den Haag om deel te nemen aan de Tweede Vredesconferentie. Korea was in die tijd bezet door Japan en dat land wist de overige delegaties ervan te overtuigen dat Korea niet deel mocht nemen aan de conferentie. Yi Jun protesteerde en werd kort daarna vermoord aangetroffen in zijn hotel - waarin nu het naar hem vernoemde museum is gevestigd. Tot de collectie van het museum behoren onder andere een aantal brieven van wereldleiders als Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.
Meer informatie


Louis Couperus museum
Het museum is gevestigd in de Haagse Archipelbuurt, de negentiende-eeuwse stadswijk waar zoveel personages uit Couperus’ boeken ronddwalen, zoals Eline Vere uit de gelijknamige roman. Couperus kende de buurt als geen ander. Als schooljongen woonde hij aan Nassauplein 4, en zijn eerste roman schreef hij in het in opdracht van zijn vader gebouwde huis Surinamestraat 20. Het museum bevindt zich schuin tegenover de Surinamestraat, waar sinds 1963 Couperus’ bronzen borstbeeld staat.
Meer informatie


Stichting Nederlands Kansspelmuseum
De Stichting Nederlands Kansspelmuseum is gevestigd in het gebouw van de Staatsloterij, in hartje Den Haag. Het museum toont in vogelvlucht de rijke en zeer boeiende geschiedenis van kansspelen vanaf de Middeleeuwen tot heden. Aan de orde komen onderwerpen als de lotenverkoop, prijzen, trekkingen en de veranderende opvattingen ten opzichte van loterijen.
Meer informatie


Fotomuseum Den Haag
Per jaar organiseert het museum circa zes tentoonstellingen over de meest uiteenlopende perioden, disciplines en genres van de fotogeschiedenis, waarbij opvalt dat dikwijls het mensbeeld centraal staat. Door deze brede aanpak – nationaal en internationaal, klassiek en hedendaags, zwart-wit en kleur, toegepast en autonoom – heeft het museum binnen korte tijd, het bestaat pas sinds 2002, een groot publiek opgebouwd dat zich graag laat verrassen door het gevarieerde en hoogwaardige tentoonstellingsprogramma. 
Meer informatie


GEM
GEM is een museum voor actuele beeldende kunst. Van (video)installaties, schilder- en beeldhouwkunst en performance tot film, fotografie, tekeningen en design. GEM volgt de ontwikkelingen op internationaal, nationaal en Haags niveau.
Meer informatie


Het van kinderenmuseum
Het Van Kinderen Museum is anders dan een kindermuseum. Het Van Kinderenmuseum is en wordt ingericht met uitsluitend werk van kinderen (tussen de 6 en 16 jaar). Maar net als bij volwassenen ontstaat dat werk niet zo maar. Om kinderen te helpen bij hun idee- en theorievorming en om kinderen te helpen hun eigen idee tot een breder concept uit te bouwen en daarmee te communiceren met breed publiek, daartoe is een aantal jaren geleden Stichting ZO & ZO, musea van en voor kinderen opgericht.
Meer informatie


Van Kleeff jenever- en likeurenhuis
Anno 1842 werd in het Haags centrum een fabriek voor fijne likeuren en bitterextracten opgericht: de Stoomdistileerderij 1e klasse ’t Anker (later Van Kleef voorheen ’t Anker).
Nu is het nog het enige overgebleven Haagse jenever- en likeurenhuis in de Residentie. Dagelijks verzorgen gidsen, op afspraak, een rondleiding door het museum waardoor u een verrassend perspectief op Den Haag als voormalig 3e distillatiestad en alcoholproducent van Nederland krijgt. Deelnemen aan een ‘proeverij’ behoort tot de mogelijkheden en is ook eigenlijk gewoon een aanrader.
Meer informatie


Omniversum
Het Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. Prachtige natuur films worden door een geavanceerde techniek op een enorm projectiescherm geprojecteerd. Het scherm heeft de vorm van een halve bol dat om het publiek heen staat en is zo groot als anderhalf voetbalveld. Overal om je heen ziet u het beeld van de film dat wordt ondersteund door een subliem geluidssysteem.
Meer informatie


Panorama Mesdag
Heeft u in Scheveningen wel eens op een hoog duin gestaan en goed om u heen gekeken? Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen en het dorp Scheveningen vast op een panoramisch doek en creeërde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en maar liefst 14 meter hoog.
Meer informatie


Binnenhof
In de kelder van de Ridderzaal staat een maquette van het Binnenhof en is onder andere een historische tijdbalk te zien. Deze tijdbalk geeft de politieke geschiedenis van de lage landen gedurende de laatste twaalf eeuwen weer. Rondleidingen brengen u, afhankelijk van de ‘politieke agenda’, binnen in de Ridderzaal en/of de Tweede Kamer.
Meer informatie


Haags openbaar vervoer museum
Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) is sinds 1989 gevestigd in een oude tramremise, de 'remise Frans Halsstraat'. Deze remise is gebouwd in 1906 en is tot 1983 in dienst geweest als exploitatieremise bij de Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM). 
Vanaf 1983 is er het historisch trammaterieel van HTM gestald.
Het gebouwencomplex staat sinds 1988 op de Rijksmonumentenlijst. In 1990 werd een omvangrijke restauratie afgerond zodat het gebouw nu weer te bewonderen is in de oorspronkelijke staat van 1906.
Meer informatie


Escher in Het Paleis
Aan de mooiste laan van Den Haag in het prachtige, voormalige paleis van koningin Emma is sinds 2002 Escher in Het Paleis gevestigd. Hier kunt u vrijwel alle werken van de wereldberoemde graficus M.C. Escher bekijken en beleven.
Meer informatie


Galerij Prins Willem V
De Galerij Prins Willem V was het eerste openbare museum in Nederland. In 1774 bracht de Nederlandse stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau (1748-1806), de belangrijkste schilderijen van zijn collectie bijeen in dit gebouw aan het Buitenhof. Deze schilderijengalerij was op regelmatige tijden geopend voor publiek. Het grootste deel van de collectie werd in 1822 overgebracht naar het Mauritshuis, waarmee de Galerij aan het Buitenhof zijn functie als museum verloor. Maar tegenwoordig is het opnieuw ingericht als museum.
De Galerij is momenteel gesloten vanwege renovatie en restauratie aan het pand. Naar verwachting bent u medio 2009 weer welkom in het eerste museum van Nederland.
Meer informatie


Museum Mesdag
Het museum is wegens verbouwing gesloten tot begin 2010.
Meer informatie


Groene stad


Het Haagse bos

Zowel letterlijk als figuurlijk is het Haagse Bos de groene ingang van Den Haag. Of u  nu binnenkomt via de Utrechtse baan of het Centraal station het valt direct op.
Wat in de volksmond het Haagse Bos heet bestaat eigenlijk uit: het Haagse Bos, de Koekamp en het Malieveld. Het Haagse Bos is een restant van een bos- en moerasgebied dat een groot deel besloeg van de strandwallen in Zuid-Holland. Toen de graven van Holland zich vestigden in deze omgeving werd Den Haag belangrijker en breidde de bebouwing zich uit ten kosten van het groen. Bosbewakers werden aangesteld om het bos te beschermen tegen deze oprukkende bebouwing en de vraag naar timmerhout. Het Haagse Bos (met meer dan 200 soorten bomen), de Koekamp (met o.a. Galloway runderen uit Schotland)  en het Malieveld zijn een bezoek zeker waard.

Meer informatie

 

Bosjes van pex

Dit bosgebied ligt gedeeltelijk op een strandwal en gedeeltelijk op een vochtige strandvlakte. Op de strandwal stond de boerderij van de familie Pex, de bosjes ontlenen hieraan hun naam. De familie Pex heeft hier vele geslachten lang gewoond en leefden van de landbouw en de veeteelt. Buiten de beboste delen lagen de weilanden die zich uitstrekten tot aan het Segmeer (Meer en Bos)

Meer informatie


Madestein

Tussen de kassen van het Westland en de bebouwing van de stad ligt recreatiegebied Madestein. Het is een relatief jong gebied maar wel één van de grootste groengebieden van Den Haag. Sportievelingen bezoeken het sportcomplex en de natuurliefhebbers kunnen een groene specht of zelfs ijsvogel spotten in het vogelrustgebied. Met de kinderen kunt u stadsboerderij Hoeve Bijdorp bezoeken. In 1969 werd het recreatiegebied Madestein aangelegd in twee polders ten zuidwesten van Den Haag: de Oostmadepolder en de voormalige Zwarte polder.
Kenmerkend element voor het gebied is het water; binnen het gebied zijn twee grote waterpartijen aanwezig.

Meer informatie

 

Bosjes van Poot en Westduinpark

WestduinparkHet Westduinpark en de Bosjes van Poot zijn onderdeel van een duingebied, dat zich vroeger uitstrekte van Monster tot aan de voormalige monding van de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee.
Door de verstedelijking van Den Haag en Scheveningen is deze zogenaamde duinwig niet meer een geheel. De duingebieden zijn aan drie zijden omgeven door stedelijke bebouwing. De Bosjes van Poot zijn door de bebouwing van Duindorp en door de Nieboerweg bovendien gescheiden van de rest van het natuurmonument Westduinpark. Het Westduinpark en de Bosjes van Poot zijn samen ruim 235 hectare groot. De gebieden zijn in 1990 binnen de Natuurbeschermingswet (gebiedsbescherming) aangewezen als 'staats- en beschermd natuurmonument Westduinpark' envormen samen met Wapendal een Natura 2000-gebied. Natura 2000 is een Europees netwerk van wettelijk beschermde natuurgebieden
In dit bijzondere duingebied kunt u heerlijk wandelen en fietsen.

Meer informatie of download de wandelroute

 


Haagse ooievaar
U hoeft u dus echt niet te vervelen in Scheveningen!
Vergeet u niet, om ook even te kijken bij ‘Kalender’ en ‘Verrassing’. Hier vindt u namelijk ook heel veel leuke bezienswaardigheden!